19:00

Västanviks AIF 2

Bergsängs BK borta 2-2

Bortamatch mot Bergsäng och av tradition förväntar man sig en match med många hårda dueller på eller över gränsen av vad som är tillåtet. Även om det aldrig spårade ur så fanns det många närkamper där det osade katt.

Matchen fick tyvärr den start man absolut inte vill ha mot ett motstånd som lever på sin kämpaglöd när de redan i andra minuten kunde ta ledningen. Detta på samma sätt som första målet senast då en boll mellan ytterback-mittback gav ett friläge som enkelt utnyttjades då även målisen kom lite på mellanläge. De skapade sen några halvlägen till genom samma bollar så vi måste nog få till en justering i försvarsspelet då man är ytterst sårbara när man spelar utan djup.
Vi fick ett jätteläge till kvittering efter 5min när Per J frispelades på vänsterkanten men efter lång betänketid bestämde sig domaren för att blåsa av för offside vilket kändes mycket mycket tveksamt då man såg Per flyta förbi sin back i sin löpning.

Vi äter oss in i matchen mer o mer och sista halvtimmen förlägger vi spelet helt på deras planhalva men då vi på vissa fötter är för omständiga på mitten hinner de samla ihop sig så vi har svårt att komma igenom.
Emil skaffar sig några fina lägen men skotten går hårfint utanför och på något läge gör målvakten fina parader så underläget står sig när pausen närmar sig. Detta trots att även Per L fick ett kanonläge för skott efter en hörna men den bollen fick man hämta i tallskogen bakom mål.
Med fem minuter kvar av halvleken fick vi till ett anfall där bollen gick som jag vill se med snabba pass utan dribblande på mitten och då kom kvitteringen som ett brev på posten.
Det började med att Per L tog tag i bollen o lyfte fram den till Marco som hittade Nenad i bra läge.
Nenad tog emot o spelade ut till Emil och tog sen en löpning i djupet där Emil hittade fram med en fin boll till honom o fri med målisen avslutade han iskallt så vi fick den viktiga kvitteringen innan paus.

En halvlek där vi borde lhaft ledning även om spelet blir för plottrigt på mitten då det är en massa 3-4meterspass som vi inte vinner nån mark alls på.

Tyvärr startar andra halvlek på samma sätt som första med ett friläge genom en boll mellan mittback-ytterback genom ett försvar utan djup och målisen lite på halvdistans vilket de utnyttjar till 100% och nu var det uppförsbacke igen.
Detta gjorde att det i slutet av första till synes tröttkörda hemmalag fick förnyade krafter och de orkade jobba kopiöst i hemjobbet så det var under andra halvlek en köttmur att brottas mot vid deras strafflinje.
Nu låg de inte bara o försvarade sig utan i andra halvlek höll de spelet uppe bättre än i första och hade en del farligheter men de var fantastiska i sitt hemjobb så därför fanns det en köttmur när vi kom i närheten av straffområdet.
Vi skapade som sagt inte så många bra lägen genom bra passningsspel men vi fick några kanomlägen efter fasta situationer eller att vi lyfte in bollen och vi minns mest Martins närskott från 5meter efter en frispark från höger som lyftes in o studsade fram till Martin men målvakten chansade åt rätt håll o nöp bollen snyggt.
Minuten senare hände något som kanske bidrog till att matchslutet blev som det blev. Deras målvakt plockade upp en förlupen boll i händerna och för att få tiden att gå släppte han ner bollen på marken men istället för att sparka upp den när vi närmade sig honom plockade han upp bollen igen vilket borde gett oss en indirekt frispark i kanonläge 5-6 meter från mål. Tyvärr hade domaren ryggen emot händelsen så när målisen står med bollen i händerna så föll inte bitarna på plats riktigt för honom och avblåsningen uteblev.

Nu trodde vi alla att matchen var körd och lagets första förlust iår inklusive träningsmatcher var ett faktum men spelarna gav inte upp och då Bergsäng sjönk hem alltför djupt för att freda sig kunde vi ganska enkelt komma fram till inläggslägen.
Ett sånt kom när klockan gick mot 90min då bollen hittade fram till en för dagen mycket het Emil som bakifrån blev nedtryckt och då jag tror domaren hade incidenten några minuter tidigare i bakhuvudet kom avblåsningen för straff utan tvekan. Nu var straffen helt rättdömd men det ska mycket till för att få en straff i sista minuten på bortaplan.
Efter lite diskussioner om vem som skulle ta straffen fick Nenad det tunga ansvaret och det visade sig vara ett riktigt beslut för straffen var helt perfekt i ena hörnet när målvakten låg i det andra och en pinne var räddad.

Som matchen utvecklades får vi vara nöjda med en poäng då de kämpade otroligt och var giftiga i sina omställningar medans vi hade svårt att omsätta vårt spelövertag till bra målchanser.

Ska vi ha någon sorts tyckande om spelet etc efter två seriematcher så är detta hur jag själv tycker spelet kan justeras för att höja nivån i denna serie.
Försvarsmässigt vill ju jag som en av få se en spelskicklig libero då det är svårt att spela med rak backlinje när man inte är riktigt samspelta. Ska man spela med rak backlinje krävs det att man pratar och det gäller ända nerifrån målvakt o uppåt för man ser bäst bakifrån. Även om man inte har libero måste man ha komunikation så en av mittbackarna tar djup när det kommer en löpboll på forwards etc. Vi har nu släppt in fyra mål och förutom en straff är det tre identiska mål genom en boll i djupled förbi ett försvar utan djup med friläge som följd.
Nu ska detta inte ses som kritik mot de som spelar på dessa positioner för de gör ett kanonjobb som markerande mittbackar med sitt fysiska spel men det som saknas lite är kommunikationen i försvarsspet.

Då vi i sjuan kan få spela på planer av skiftande kvalitet mot lag som kämpar som djur kanske det vore bättre med 4-4-2 så vi får mindre plotterspel på mitten och kan hota mer i djupled offensivt. När vi kör med en massa kortpassningar på mitten och ibland springer o tar bollen av varandra hinner motståndarna samla ihop sig i försvarsspelet och vi får en massa motståndare att passera för att få en målchans.
De farligaste chanserna vi fick idag kom efter snabba bollar i djupled eller inlägg/fasta situationer och kan vi spela så hela matcherna kommer det trötta ut motståndarna vilket vi såg mot Sunnemo i första matchen där vi spelade mer rakt än idag. Stannar vi däremot upp spelet på mitten hinner motståndarna samla ihop sig på rätt sida och vila ut medans vi tråcklar med bollen på mittplan.
Kan vi justera dessa saker kommer vi bli ännu jobbigare att möta för skänker vi inte bort några mål samtidigt som vi skapar mer chanser själva bör resultatet bli positivt för oss.

Matchfakta: 2-2 (1-1)
0-1 2min Friläge efter boll mellan ytter/innerback.
1-1 39min Nenad (Emil) kanonanfall med boll på snöre mellan Per L-Marco-Nenad-Emil-Nenad o friläge.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1-2 47min Friläge till vänster efter boll mellan ytter/innerback
2-2 90min Nenad Straff Emil nedtryckt efter inlägg